Thursday, 30 April 2015

Short Vacation , Indonesia

06:26:00

Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatu


Olla olli cikebum cikebum . harini taknak bebel sangat la na (bebel sikit la) 
Okay last saturday im having a short vacation to Medan , Indonesia for 3 days 2 nights . Okayla aku nak cerita sikit sikit je la eh hehe . 

//tumblr

Hari pertama aku . 25.04.2015 . Flight aku pukul 8 pagi . So pagi tu aku bangun pukul 4.30 pagi wah wah semangat gila (yela perjalan nak gi airport jauh and kadang kadang jam . cepat sampai takpa jangan lambat) So lepas siap siap semua gerak pukul 5 lebih centu . Sampai kat airport pukul 6 lebih . Awal lagi so pergi breakfast ngan family dulu ah . Makan kedai mamak saja hahaha . Pastu pi lah ke klia , check in semua . Pastu ada dalam sejam lah lagi so jalan jalan kat klia pastu tunggu flight . Okay fyi ni first time aku naik flight , so at first aku agak ah excited la juga kan macam mana lah naik flight sebab sebelum ni dengar orang cerita je kan . Ibu ngan ayah pun selalu da naik flight so depa ni takut takutkan aku huhu . Finally aku naik juga flight . Flight aku MH860.

//passport hehe


//view sikit lah di klia

Taraa . haha . Medan dengan KL tak jauh mana pun dalam satu jam atau maybe less than that dah sampai bergantung cuaca . Then sampai lah aku di Kualanamu International Airport .Sampai sana mmg dah ada agent tour tunggu so dia amik kami pi ke hotel . Btw lupa pula aku takdaklah mabuk flight , takdak apa pun naik flight .Biasa saja hampa yang first time nanti tu toksah takut na . Nah aku belanja view kan atas langit sikit .





Okay tu la serba sikit view dari atas nun di sana . hehe . 





Ha .. Tu dia hotel . ( di dalam toilet hotel) dengan area lift . Lupalah nak ambil gambar keliling hotel . ( cis ruginya aku kwajaq sungguh) Grand Aston City Hall hotel . Sampai di sana check in hotel cam biasa ah , Pastu rehat di hotel.Nothing much lah , pergi shopping di pasar ikan lama medan biasalah indonesia kain depa lawa lawa murah pula tu . Kain yg sulam sulam tu boleh dapat harga 200 ribu rupiah kebawah fuh kat Malaysia mmg tak dapat lah . Nama je pasar ikan tapi takdak jual ikan pun . Okay , so adalah beli kain untuk raya and untuk wedding paksu cheq haha . Malam tu pi makan kat restaurant Nelayan seberang hotel saja . sedap gila aku habak kat hampa makanan dia hahaha . Happy tummy lah lepas tu hehe . Pastu balik tiduq mmg nyenyak ah . Hotel dia aku bagi 5 stars ! memang puas gila . 

//tumblr

Second day pi makan di hotel . Style dia style buffet lah , boleh amik apa saja . So aku ni (agaklah pelahap kan) so aku makan macam macam hahaha . dari yang berat sampai la ke dessert . So sampai ambil gambaq pu lupa . Tapi time finishing tu aku igtlah ambil gambar , so ni je la jemput la makan ....



Dessert lah kiranya ni hahaha , Makanan dia pun tiptop . Pastu pukul 9 lebih centu pi berastagi . jalan dia Ya ampun seram gila ,berliku liku dia sumpah dasyat gila lagi dasyat dari genting highland , wang kelian dan semuanya lah . fuh . Perjalanan nya ambil masa 2 jam juga ah . Pening gila rasa nak muntah weh . Sib baik tak muntah dalam kereta tu . Berastagi tu kawasan dia sejuk lebih kurang macam cameron highland lah . Tapi tempat dia selekeh sikit luls haha , tak ambil gambar sangat pun . Gambar gunung berapi ni ja .


Gunung berapi apa tah aku tak ingat . pelik benor namanya . Gunung berapi ni tengok dari jauh saja . hahaha , takut  dia meletus karang .... Balik tu pi medan mall . Jalan jalan shopping ... ( ibu je shopping aku idok . ) aku jenis yang tak suka shopping hehe . Malam tu penat gila fuh so bungkus saja makanan . Pastu pas isyak terus tidur . 

//tumblr

Third day . Last day :'( Pagi tu breakfast .





Sedap ! semua pun sodapppp . Pastu sebelum pergi airport kami pi singgah di kedai kek lapis , kek dia sumpah sedap ! dia bagi rasa sampai kenyang aku rasa hahaha . Then pergi airport . Kami sampai awal di airport so pi minum sat di startbucks . Hot cekelat nyummy hehe . 

Flight delayed wehhh . Sejam lak tu . Jeng jeng jeng . Tapi pastu kami nampak flight landing . Alhamdulillah syukur . 20 minit lambat . Takpelah asalkan dia sampai sini hahaha . Flight malam ambil masa lambat sikit dari siang , sebab ye la malam kan . 



The end . Tamatlah sudah kisah vacation . seronok pi negara orang ni dapat tengok life depa , jalan depa , makan depa , style depa . Weh hampa tau dak kat sini depa bawa kete Ya Allah teruk gila , main masuk suka hati saja pastu depan hon . sumpah seram . 3 line boleh jadi sampai 5 line . fuhhh bahaya gilaaa . Polis pun tak buat apa . Makan gaji buta saja . Lantaklah dorang lah . hahaha . So aku akhiri dengan wassalam . 

p/s: Lain negara lain caranya . 









Sunday, 19 April 2015

Life after SPM

07:20:00
Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatu

//tumblr.com

heyyo . Wah rajin pula update blog sekarang eh . okay pasal further study tu entry lain eh hehe . harini nak cerita pasal benda ni dulu . Things i do after spm ? haaa bakal spm leavers boleh baca tapi mohon jangan lah contohi hakak korang yang tak berapa nak bertauliah ni hahaha . okay . Selepas saja tamat spm . Waktu tu , last paper aku , paper Lukisan Kejuruteraan . Wah . engineer kah ? tak la sangat hahaha . Tarikh dia 27/11/2014 kalau tak silap . batch kitorang ni exam start awal dua minggu dr last year which is kitorang start 3/11/2014 kalau tak silap omg ed baru je kot takkan dah lupa . hahaha . Okay 3/12/2014 ceh kemain ingat lak tarikh aku dengan rakan seangkatan aku merangkap bestfriend aku lah .Nurul Sabrina a.k.a sab a.k.a sabri luls . kitorang merantau mencari pekerjaan yang halal untuk dikerjakan . firstly kitorang pergi 7-e . Jangan memain dua 7-e kitorang masuk isi form . Pastu kitorang gi tuition centre kat area rumah gak ah . hari hari . warta . and then nak try luck lagi kitorang gi selayang mall . try kat parkson . yes ada nak pakai orang tapi part time je , nak pakai sorang je pulak tu . so dia minta number so aku bagi la , sab pun bagi . and then kitorang gi ada la satu kedai baju macam hari hari gak . nak pakai sorang gak andddd dia nak sab sorang . balik tu dalam bas sab semangat lah nak gi kerja esoknya . baliknya nenek dia tak bagi sebab takda orang nak amik dia balik kerja malam . so sab tak jadi kerja situ . 

okay now . pasal aku eh . that night aku dapat call daripada akak kat parkson tu . she wants me . but only me . part time . maksudnya 4 jam je kerja . gaji sejam 4.50 je . aku mula mula eksited lah juga . ye la budak budak enn hahahah . bila fikir balik macam tak berbaloi dengan tambang pergi balik naik bas kerja 4 jam je , makan lagi . so aku luputkan cita cita ku hahaha . lepas beberapa hari tu aku dapat call dari 7-e . dapat gi interview . Aku tanya sab dia dapat tak ? unfortunately dia tak dapat . perasaan bila member tak dapat . perghh cenne aku nak kerja nanti . tapi aku harungi gak lah jalan berliku aku tu . lepas interview dapatlah kerja kat 7-e store associate. wah . SA . macam ye ye je hahaha. okay pengalaman kerja situ errr worst . aku taktau lah cemana nak cerita tapi takyah lah jinak jinakan diri kerja sana . okay why ? firstly untuk aku yang sangat sangat dibawah perhatian ibu ayah plus nenek aku , kerja tak tentu masa ni sangat lah memenatkan . dia ada tiga shift . morning 7pg-3ptg . evening 3ptg-11mlm . night 11mlm-7pg .  Macamtu lah . So kau takkan dapat pagiiii saja . dia macam rotation kau akan dapat rasa semua shift . so mmg penat sebab masa tidur korang jadi tak terurus . okay ini opinion aku kalau jenis tak kisah its okay teruskan . so perjalan kerja di 7-e . 3 days and bye bye . hahaha 3 hari . and then resign okay aku ada banyak alasan kenapa berhenti tapi paling utama mental aku out kerja situ . so bye bye . and btw lagi satu mashaAllah malam malam orang yang datang 7-e menyeramkan . err . better watch out . elakkan lah . lagi satu takut jatuh syubhah pula . so fikir fikirlan kalau dapat offer tu . pendapat masing masing . jangan kecam saya awh hahahahaa .

okay pagi tu aku resign petang dapat offer kerja as a clerk kat tuition centre , Ya Allah . sumpah rezeki dari Allah . Alhamdulillah . aku pergi interview and guess what not only me aku kena bersaing dengan 4 orang dan tempat as a clerk tu 2 orang je . dan alhamdulillah rezeki Allah bagi peluang kedua kerja kat situ . aku dapat , 15/12/2014 hari pertama aku kerja kat situ . and yeah gaji not bad . kerja clerk okay lah . 15/12/2014 sampai lah 31/12/2014 alhamdulillah takda kerja yang susah biasa biasa je . dapat lah gaji separuh bulan alhamdulillah rezeki malam tu terus belanja family al maklumlah gaji pertama . pastu bulan satu duaribulimabelas sorang lagi clerk masuk and she is my close friend kat sekolah lama dulu !!!!! huweyyyy apa perasaan kau ada member boleh sesembang . hahahah . okay lah pengalamn yang bagus , i quit on 31st January . maksudnya bulan 2 tak kerja dah and again ada alasan yang boleh diterima . And sampai skarang aku menganggur eh no aku dah dapat tawaran belajar okay . so officially a student hahaha . okay guys 3 months ni not much aku dapat cuma nya aku dapat tidur yang puas hahaha . untuk hadik hadik nanti jangan jadi cam hakak eh , cari kerja timba pengalaman . akak dah ada pengalaman so rasanya mcam nak habiskan masa kat rumah . kononnya padahal tidur je . hahaha . like seriously waktu sekolah dulu kemain nak ponteng duk rumah bila dah duduk di rumah kau akan rasa  nak bla . maksudnya nak buat benda lain . sebab ? bosan . yes sangat bosan .  well pengalaman aku lah . orang lain taktau eh . so apapun rancang masa depan u guys . spm tu buat habis baik . spm sangat penting . okay . tu je .  wassalam .....

p/s : Jangan sia sia kan peluang yang ada . 

Saturday, 18 April 2015

New

01:37:00
Assalammualaikum warrahmatullah hiwabarakatu

//google.com

Nah . dah kosong dah blog aku . kenapa ? senang je , restarted my feeds . ehehe . yep . aku nak restart balik semua benda . i promise myself to did this when i get offer to further study and yayerzzzzz dah dapat ! ehehehe. nanti aku cerita kan pasal offer study ni di entry lain eh . ni nak refresh sesikit dulu ehehe . Kenapa nak refresh sebab aku percaya yang setiap manusia akan dapat peluang kedua . and opportunity ni akan datang only once ! Jangan nak ngengada wasted kan benda cenni ((note to self)) dan aku yakin peluang yang aku dapat ni adalah peluang kedua aku :) I must prove I can do it well ! goodluck dear self ;) 

okay dah lah eh pasal buka buku baru hahaha . next , aku kan rasa diri aku ni pelik . sebab aku cepat rasa bosan . okay bukan bosan berlajar ke apa . bosan dengan orang . aku tak suka orang yang over and annoying . Bagi aku "eh tolonglah blah rimas sia" something like that . Tapi bila aku ada rasa macam tu aku takut orang pun ada perasaan sama dengan aku terhadap diri aku yang padahal aku tak kisah lol ed kau insane doe . but yeah something yang macam tu lah . Faham tak ? Tak faham . em takpe dah biasa . hahaha . okay point dia eh aku bagi point . Aku tak suka orang yang bertalaman sebab aku akan rasa pelik atau awkward . when that feel comes , aku percaya dia tak ikhlas dengan aku ahaa . beware everyone i ada instinct tu tau uhuk . hahaha . okay dah lah tu takda orang kisah pun hahaha . okay so i end up my writing muah bye bye guys .

p/s : Aku ni memang selalu rasa macam macam . aku pun taktau kenapa dengan aku . hm