Sunday, 19 April 2015

# Life

Life after SPM

Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatu

//tumblr.com

heyyo . Wah rajin pula update blog sekarang eh . okay pasal further study tu entry lain eh hehe . harini nak cerita pasal benda ni dulu . Things i do after spm ? haaa bakal spm leavers boleh baca tapi mohon jangan lah contohi hakak korang yang tak berapa nak bertauliah ni hahaha . okay . Selepas saja tamat spm . Waktu tu , last paper aku , paper Lukisan Kejuruteraan . Wah . engineer kah ? tak la sangat hahaha . Tarikh dia 27/11/2014 kalau tak silap . batch kitorang ni exam start awal dua minggu dr last year which is kitorang start 3/11/2014 kalau tak silap omg ed baru je kot takkan dah lupa . hahaha . Okay 3/12/2014 ceh kemain ingat lak tarikh aku dengan rakan seangkatan aku merangkap bestfriend aku lah .Nurul Sabrina a.k.a sab a.k.a sabri luls . kitorang merantau mencari pekerjaan yang halal untuk dikerjakan . firstly kitorang pergi 7-e . Jangan memain dua 7-e kitorang masuk isi form . Pastu kitorang gi tuition centre kat area rumah gak ah . hari hari . warta . and then nak try luck lagi kitorang gi selayang mall . try kat parkson . yes ada nak pakai orang tapi part time je , nak pakai sorang je pulak tu . so dia minta number so aku bagi la , sab pun bagi . and then kitorang gi ada la satu kedai baju macam hari hari gak . nak pakai sorang gak andddd dia nak sab sorang . balik tu dalam bas sab semangat lah nak gi kerja esoknya . baliknya nenek dia tak bagi sebab takda orang nak amik dia balik kerja malam . so sab tak jadi kerja situ . 

okay now . pasal aku eh . that night aku dapat call daripada akak kat parkson tu . she wants me . but only me . part time . maksudnya 4 jam je kerja . gaji sejam 4.50 je . aku mula mula eksited lah juga . ye la budak budak enn hahahah . bila fikir balik macam tak berbaloi dengan tambang pergi balik naik bas kerja 4 jam je , makan lagi . so aku luputkan cita cita ku hahaha . lepas beberapa hari tu aku dapat call dari 7-e . dapat gi interview . Aku tanya sab dia dapat tak ? unfortunately dia tak dapat . perasaan bila member tak dapat . perghh cenne aku nak kerja nanti . tapi aku harungi gak lah jalan berliku aku tu . lepas interview dapatlah kerja kat 7-e store associate. wah . SA . macam ye ye je hahaha. okay pengalaman kerja situ errr worst . aku taktau lah cemana nak cerita tapi takyah lah jinak jinakan diri kerja sana . okay why ? firstly untuk aku yang sangat sangat dibawah perhatian ibu ayah plus nenek aku , kerja tak tentu masa ni sangat lah memenatkan . dia ada tiga shift . morning 7pg-3ptg . evening 3ptg-11mlm . night 11mlm-7pg .  Macamtu lah . So kau takkan dapat pagiiii saja . dia macam rotation kau akan dapat rasa semua shift . so mmg penat sebab masa tidur korang jadi tak terurus . okay ini opinion aku kalau jenis tak kisah its okay teruskan . so perjalan kerja di 7-e . 3 days and bye bye . hahaha 3 hari . and then resign okay aku ada banyak alasan kenapa berhenti tapi paling utama mental aku out kerja situ . so bye bye . and btw lagi satu mashaAllah malam malam orang yang datang 7-e menyeramkan . err . better watch out . elakkan lah . lagi satu takut jatuh syubhah pula . so fikir fikirlan kalau dapat offer tu . pendapat masing masing . jangan kecam saya awh hahahahaa .

okay pagi tu aku resign petang dapat offer kerja as a clerk kat tuition centre , Ya Allah . sumpah rezeki dari Allah . Alhamdulillah . aku pergi interview and guess what not only me aku kena bersaing dengan 4 orang dan tempat as a clerk tu 2 orang je . dan alhamdulillah rezeki Allah bagi peluang kedua kerja kat situ . aku dapat , 15/12/2014 hari pertama aku kerja kat situ . and yeah gaji not bad . kerja clerk okay lah . 15/12/2014 sampai lah 31/12/2014 alhamdulillah takda kerja yang susah biasa biasa je . dapat lah gaji separuh bulan alhamdulillah rezeki malam tu terus belanja family al maklumlah gaji pertama . pastu bulan satu duaribulimabelas sorang lagi clerk masuk and she is my close friend kat sekolah lama dulu !!!!! huweyyyy apa perasaan kau ada member boleh sesembang . hahahah . okay lah pengalamn yang bagus , i quit on 31st January . maksudnya bulan 2 tak kerja dah and again ada alasan yang boleh diterima . And sampai skarang aku menganggur eh no aku dah dapat tawaran belajar okay . so officially a student hahaha . okay guys 3 months ni not much aku dapat cuma nya aku dapat tidur yang puas hahaha . untuk hadik hadik nanti jangan jadi cam hakak eh , cari kerja timba pengalaman . akak dah ada pengalaman so rasanya mcam nak habiskan masa kat rumah . kononnya padahal tidur je . hahaha . like seriously waktu sekolah dulu kemain nak ponteng duk rumah bila dah duduk di rumah kau akan rasa  nak bla . maksudnya nak buat benda lain . sebab ? bosan . yes sangat bosan .  well pengalaman aku lah . orang lain taktau eh . so apapun rancang masa depan u guys . spm tu buat habis baik . spm sangat penting . okay . tu je .  wassalam .....

p/s : Jangan sia sia kan peluang yang ada . 

No comments:

Post a Comment

Follow me @adlenaeliya