Thursday, 30 April 2015

Short Vacation , Indonesia


Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatu


Olla olli cikebum cikebum . harini taknak bebel sangat la na (bebel sikit la) 
Okay last saturday im having a short vacation to Medan , Indonesia for 3 days 2 nights . Okayla aku nak cerita sikit sikit je la eh hehe . 

//tumblr

Hari pertama aku . 25.04.2015 . Flight aku pukul 8 pagi . So pagi tu aku bangun pukul 4.30 pagi wah wah semangat gila (yela perjalan nak gi airport jauh and kadang kadang jam . cepat sampai takpa jangan lambat) So lepas siap siap semua gerak pukul 5 lebih centu . Sampai kat airport pukul 6 lebih . Awal lagi so pergi breakfast ngan family dulu ah . Makan kedai mamak saja hahaha . Pastu pi lah ke klia , check in semua . Pastu ada dalam sejam lah lagi so jalan jalan kat klia pastu tunggu flight . Okay fyi ni first time aku naik flight , so at first aku agak ah excited la juga kan macam mana lah naik flight sebab sebelum ni dengar orang cerita je kan . Ibu ngan ayah pun selalu da naik flight so depa ni takut takutkan aku huhu . Finally aku naik juga flight . Flight aku MH860.

//passport hehe


//view sikit lah di klia

Taraa . haha . Medan dengan KL tak jauh mana pun dalam satu jam atau maybe less than that dah sampai bergantung cuaca . Then sampai lah aku di Kualanamu International Airport .Sampai sana mmg dah ada agent tour tunggu so dia amik kami pi ke hotel . Btw lupa pula aku takdaklah mabuk flight , takdak apa pun naik flight .Biasa saja hampa yang first time nanti tu toksah takut na . Nah aku belanja view kan atas langit sikit .





Okay tu la serba sikit view dari atas nun di sana . hehe . 





Ha .. Tu dia hotel . ( di dalam toilet hotel) dengan area lift . Lupalah nak ambil gambar keliling hotel . ( cis ruginya aku kwajaq sungguh) Grand Aston City Hall hotel . Sampai di sana check in hotel cam biasa ah , Pastu rehat di hotel.Nothing much lah , pergi shopping di pasar ikan lama medan biasalah indonesia kain depa lawa lawa murah pula tu . Kain yg sulam sulam tu boleh dapat harga 200 ribu rupiah kebawah fuh kat Malaysia mmg tak dapat lah . Nama je pasar ikan tapi takdak jual ikan pun . Okay , so adalah beli kain untuk raya and untuk wedding paksu cheq haha . Malam tu pi makan kat restaurant Nelayan seberang hotel saja . sedap gila aku habak kat hampa makanan dia hahaha . Happy tummy lah lepas tu hehe . Pastu balik tiduq mmg nyenyak ah . Hotel dia aku bagi 5 stars ! memang puas gila . 

//tumblr

Second day pi makan di hotel . Style dia style buffet lah , boleh amik apa saja . So aku ni (agaklah pelahap kan) so aku makan macam macam hahaha . dari yang berat sampai la ke dessert . So sampai ambil gambaq pu lupa . Tapi time finishing tu aku igtlah ambil gambar , so ni je la jemput la makan ....



Dessert lah kiranya ni hahaha , Makanan dia pun tiptop . Pastu pukul 9 lebih centu pi berastagi . jalan dia Ya ampun seram gila ,berliku liku dia sumpah dasyat gila lagi dasyat dari genting highland , wang kelian dan semuanya lah . fuh . Perjalanan nya ambil masa 2 jam juga ah . Pening gila rasa nak muntah weh . Sib baik tak muntah dalam kereta tu . Berastagi tu kawasan dia sejuk lebih kurang macam cameron highland lah . Tapi tempat dia selekeh sikit luls haha , tak ambil gambar sangat pun . Gambar gunung berapi ni ja .


Gunung berapi apa tah aku tak ingat . pelik benor namanya . Gunung berapi ni tengok dari jauh saja . hahaha , takut  dia meletus karang .... Balik tu pi medan mall . Jalan jalan shopping ... ( ibu je shopping aku idok . ) aku jenis yang tak suka shopping hehe . Malam tu penat gila fuh so bungkus saja makanan . Pastu pas isyak terus tidur . 

//tumblr

Third day . Last day :'( Pagi tu breakfast .





Sedap ! semua pun sodapppp . Pastu sebelum pergi airport kami pi singgah di kedai kek lapis , kek dia sumpah sedap ! dia bagi rasa sampai kenyang aku rasa hahaha . Then pergi airport . Kami sampai awal di airport so pi minum sat di startbucks . Hot cekelat nyummy hehe . 

Flight delayed wehhh . Sejam lak tu . Jeng jeng jeng . Tapi pastu kami nampak flight landing . Alhamdulillah syukur . 20 minit lambat . Takpelah asalkan dia sampai sini hahaha . Flight malam ambil masa lambat sikit dari siang , sebab ye la malam kan . 



The end . Tamatlah sudah kisah vacation . seronok pi negara orang ni dapat tengok life depa , jalan depa , makan depa , style depa . Weh hampa tau dak kat sini depa bawa kete Ya Allah teruk gila , main masuk suka hati saja pastu depan hon . sumpah seram . 3 line boleh jadi sampai 5 line . fuhhh bahaya gilaaa . Polis pun tak buat apa . Makan gaji buta saja . Lantaklah dorang lah . hahaha . So aku akhiri dengan wassalam . 

p/s: Lain negara lain caranya . 









No comments:

Post a Comment