Friday, 8 May 2015

Dilema : Matrikulasi atau U

Assalammualaikum Warrahmatullah Hiwabarakatu 

//google

Hi hi . Ehem . Alhamdulillah syukur nikmat . Aku dapat tawaran Matrikulasi . Mana ? Kolej Matrikulasi Perak . Search punya search ya ampun lawa nya matrik perak ni . Waktu lepas dapat matrik ni aku excited gila . Ye la , ingat lagi waktu form 3 , mohon mrsm dengan sbp tak dapat . Sedih lah gak kan padahal result tu layak tapi nak buat macam mana takde rezeki . Okay back to story . Matrik Perak . *nak screencapture tapi tak boleh la pulok . hahaha . Then, aku ni semangat gila semua benda da print , kad bsn dah buat , barang pun dah 60 % siap fuhh nampak tak betapa semangat nya aku . Walaupun ramai ... Ramai sangat yg taknak matrik , tapi aku waktu tu *aku okay je matrik , asalkan ada tempat nak belajar* okay wait sebenarnya aku ni dah taknak terjebak dengan subjek sains . Tak minat . Dua tahun belajar sains macam wasted gak , tapi nak buat cemana takdir kan . Then aku accept je la matriks . Dalam masa yang sama aku masih mengharapkan upu . 

Then , tibalah waktu check upu tarikh : Rabu 6 Mei . Aku pun excited nya 12.03 aku terus hantar sms ke upu . Sebab aku tau pakai online mmg jem punya hahaha . Dari pukul 12 sampai 1 lebih , barulah dapat . 

Tahniah, anda berjaya ditawarkan program E2410 di UiTM. Layari laman web IPTA berkaitan untuk surat tawaran .

Alhamdulillah !! Syukur sangat . Tak sangka nya Ya Allah . Rezeki mmg rezeki . Result SPM aku biasa biasa je . Tapi alhamdulillah dapat tawaran ni . Syukur dapat course yang aku minat . Tapi ...... em em 


Kampus bukit mertajam . Penang , haiyaa jauhnya . Tapi dekat dengan kampung . *kampung kat alor setar* . kat sms E2410 kat web EC110 haiyaa pening . So mana yang aku pilih ?Fuhh aku dalam dilemaaaa . Dua dua ada pro and contra dia . Aku taktau nak pilih yang mana . Huhu . Tolongggg  ....

p/s : Sesiapa yang berpengalaman . Bantu lah saya :') 


14 comments:

  1. choose the one that you really can score and make you feel better when you choose it.

    ReplyDelete
  2. Congrats!Dapat matriks dan upu pulak tu memang konfius nak pilih mana satu.Buat pilihan yang terbaik okay,good luck :D

    ReplyDelete
  3. hi dear, kita alumni KMPK hehe. coz kejuruteraan awam tu memang minat ke? kalau minat go ahead kalau tak nanti menyesal. masuk matriks to be honest susah, haha. tapi alhamdulillah kita dah lepas and dah ada master pun now. jimat masa sbb matriks kita dulu setahun je, degree 3 tahun. hee. :)

    ReplyDelete
  4. @nurul mustafa

    Im okay with both , so that's why Im in dilema hahaha Idk which one the most i can make it .

    ReplyDelete
  5. @Anis Diyana

    Kan . huhu . Thankyou awak ;) goodluck to you too :D

    ReplyDelete
  6. @NARDtheNERD

    Yes minat , that's why applied for it . Ohyaa wah senior ah ni hehe .

    Yeah , tapi matriks 1 year kalau sambung engine degree 4 years = 5 years .
    Dip 3 years sambung situ degree 2 years and half . lebih kurang je kan kak ? em . Dengar dr senior civil engine hehe :D

    ReplyDelete
  7. kalau akak la kan dik, akak prefer matrik la dik oii... jimat masa...tp its up to u la...buat pilihan elok2..

    ReplyDelete
  8. congrats! if pilih matriks, tough sikit, tapi klu btl2 usaha insyaallah boleh

    ReplyDelete
  9. @yaya

    Em tu la, ramai kata jimat masa. Tapi ed takut takleh bawa lah kak :(

    ReplyDelete
  10. @tyrawrss

    Em tu lah. Tough. Thankyou for the recommendation kak :D

    ReplyDelete
  11. kos yg adik dapat tu, adik minat tak? kalau minat, go on with it :) actually belajar kat mana-mana pun sama je. kalau matrik, chances nak sambung degree tu lebih cepat. jimat masa kat situ. kalau diploma, mostly 2 and a half ataupun 3 tahun camtu :)

    ReplyDelete
  12. @Fatin Liyana

    Minat kak :) yep betul tu. Thanks kak ;*

    ReplyDelete
  13. Congratulations! :) hehe so awak pilih masuk U? I got both too UiTM Alor Gajah and Matriks Selangor but I'll go with Matriks just because I minat science :D

    ReplyDelete
  14. @Dayana Batrisyia i am going to uitm as i minat more to engineering ;)

    ReplyDelete