Saturday, 29 October 2016

Road to be a Successful Engineer

21:58:00 0 Comments
Assalamualaikum semua.

Hi. hi hi. Bounjour. Cehwah. So it's been a while since my last post. Rasa macam bersawang teruks dah blog ni. Apa habaq semua rakan rakan bloggers yang dikasihi ? Syok sendiri kan aku ni ? Ha ha. peduli apa aku.


Okay let me started what i should to. Firstly, aku nak share pasai semester 3. Yup it's a very tough sem. No doubt. Seriously. Firstly, aku amik civil engineering. I thought that i will never found any related subjects about science. Bodoh jugak aku ni, dah sah sah lah amik engineering akan related to physics. Yeah physics and chemistry. Tapi untuk course aku ni, aku more to physics. Chemist aku belajar just basic waktu sem 1. Let me tell you guys pasal subject aku sem 3 ni. Aku cerita pasal subject killer je lah eh. First one Basic Solid Mechanics. Ya Allah ya tuhan, susah dia Allah S.W.T je tahu. Dia kan actually not that hard tau, tapi disebabkan adanya complex engineering, bila aku jawab soalan aku rasa macam 'Apa aku belajar 4 bulan ni?' It's like, you are in a diff world. And you don't even know where you actually are. Next Basic Fluid Mechanics, okay. Another one, kind of a very tough one. Tapi fluid ni boleh category mampu bawa bincang lah. Tapi level dia hurmm. Sakit jugaklah nak jawab soalan. Okay Further Mathematics for Engineers. This one nasib baik senang sikit lah. Maybe sebab aku memang minat maths. Well. Upsss. Hahaha. Okay last one killer subjects, Civil Engineering Drawings. Okay, subject ni nampak simple untuk orang yang ada basic drawing ( i'm taking engineering drawing kat sekolah dulu) tapi actually hurmm. I found it hard sebab dia different dengan apa yang aku belajar kat sekolah dulu. In additionn aku ni jenis susah nak membayang lukisan. I can. Tapi takes time. So in the moment nak jawab exam tu aku ketaqq habis bbakhangg. Urghh.

Tapi overall for this sem, aku memang dah usaha sedaya yang aku boleh. Aku dah buat yang terbaik. And dah bagi yang terbaik. Aku tawakal dengan ketentuan dariNya. InshaAllah.

That's all for today. See yah. Assalamualaikum.

Follow me @adlenaeliya