Wednesday, 9 November 2016

Kenapa aku pilih Engineering ?


Assalamualaikum hii :)


Harini aku nak buka cerita pasal 'Kenapa aku pilih Engineering ?'

Engineering, I bet everyone did know that engineering is kinda a tough course. Yes it is. Semua field engineering are tough. Yes it can't be deny. Yeah semua orang akan cakap every course memang susah. Yes memang setiap kos ada susah senang nya. Aku tak racist okay. Everything is hard. Tapi aku nak highlight engineering lah sebab aku kan amik engineering.

Lepas je aku habis spm aku tak pernah terfikir sikit untuk apply kejuruteraan, arkitek or whatsover lah kan. Even sebelum ni takde langsung dalam list cita cita untuk menjadi seorang Jurutera.Sampaikan baru aku sedar yang aku ni teruk sebab baru tahu yang Engineer tu adalah Jurutera. Hahaha. Dahlah kurang pandai, sombong pulak aku ni. Kahkah. Yeah.

How can I choose Engineering? This is the story. Time isi upu dulu kan dia boleh ubah paling maksima 3 kali. Kan ? So waktu first choice aku memang takda engineering semua aku isi related dengan science. Aku amik Farmasi, Psikologi, Makmal perubatan, bla bla acah acah lah ye lah budak science stream kan. Lepas je result keluar rasa macam hmmm, tukar citarasa sebab antara physics, chem, bio and addmath . Addmath je aku score dan aku boleh bawak. So aku tukar semua kepada accountancy, actuary, business. Semua berkaitan dengan math lah bak cita dia.

Lastly, kali ke-3. Sebelum due date UPU kelas aku adalah buat reunion sebelum semua nak pergi sambung belajar. So ada lah aku terdengar sorang member aku ni yang kata Abang ipar dia suh amik Kejuruteraan Awam. So kalini terakhir aku update UPU adalah aku selit satu Kejuruteraan Awam yang lain mmg course yg account. Nak buat macam mana jodoh kuat dengan Kejuruteraan aku dapatlah Kejuruteraan Awam. Anyway aku dapat juga Matrik. Kalau korang ada terperasan entry aku tentang Dilema Matrikulasi atau U? Hehe. Tapi mungkin rezeki aku kat Kejuruteraan Awam ni. Alhamdulillah setakat sekarang semuanya berjalan dengan lancar.

If you want something, you run for it, catch it don't lose it. Anything is possible even it is not your first choice it's maybe your better choice. Goodluck everyone. Believe in yourself, anything is possible. All the best in your future gang :)

6 comments:

  1. I'm engineering student too, pray for me . huhuhuu

    ReplyDelete
  2. So why u choose civil engineering?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Because i heard one of my friends said that her brother say to choose Civil Engineering for further study. So that's the reason why Civil Engineering became one of my choices.

      Delete
  3. Good luck and all the best in your study.

    ReplyDelete